HOAX: Uw TV is gehackt en geblokkeerd

De Hoax-Wijzer | 14/01/2014 | Update: 19/03/2014

Momenteel circuleert er op Facebook een waarschuwing voor een nieuwe vorm van hacking via de TV. De afbeelding die hierbij getoond wordt is echter niet echt maar slechts een bewerkte foto. Het gaat hier aldus om een hoax die onnodige bezorgdheid creëert en verspreidt.

Volgens het circulerende bericht, zou de TV gehackt worden en zou bijgevolg deze boodschap op het scherm verschijnen:

LET OP WAARSCHUWING

Uw TV is gehackt en geblokkeerd, om de blokkade van uw tv te ontheffen heeft u 3 dagen de tijd om een bedrag van 50 euro over te maken naar ha***** rekening nr *****89.

Bij het overschrijven van het bedrag graag het merk/type/serienummer vermelden.

Bij ontvangst van het bedrag word uw tv weer geactiveerd.

De afbeelding gaat vergezeld van volgend bijschrift:

LET OP Waarschuwing delen delen. nieuwe vorm van hacking nu via de tv laat u niet in de maling nemen indien u dit op uw tv scherm krijgt.

Krijgt u deze melding op uw tv direct de tv uitzetten. Nadat u de tv heeft uitgeschakeld zorgt u dat alle internet verbindingen afgesloten zijn wifi/kabel.

Tv opnieuw aanzetten krijgt u weer de melding na 5 minuten tv weer uitzetten en dit herhaald u 3 x.

Als het nu goed is heeft de tv zich zelf gereset en moet hij ontgrendeld zijn.

Help elkaar en graag delen!!!

Het gaat hier duidelijk om een afbeelding die werd bewerkt door een grafisch programma, waarbij manueel tekst werd geplaatst op een foto van een Sony TV. Bovendien is er geen enkele melding bekend van deze specifieke vorm van criminaliteit. De waarschuwing werd in dit geval aldus verzonnen, mogelijk bedoeld als grap, en zaait slechts onnodige onrust.

Deze hoax speelt in op zogenaamde "ransomware", waarbij een virus zich meester maakt van je computer en hoegenaamd losgeld eist vooraleer je computer weer wordt vrijgegeven. Dit soort virussen bestaan wel degelijk, en het "Politievirus" is hier een bekend voorbeeld van. Er is echter geen enkel bewijs dat dit soort virussen inmiddels ook televisies zouden besmetten.

Het is in principe niet mogelijk om een doorsnee televisie vanop afstand te "hacken" en zulke tekst op het scherm te laten verschijnen. Niettemin kan de opkomst van de nieuwe "Smart TV" hier echter verandering in brengen, zeker wanneer de TV een ingebouwde camera heeft, rechtstreeks aangesloten is op het internet, en wanneer de gebruiker externe apps of software kan installeren die potentieel onveilig is. Het is logisch dat een TV die ingebouwde functionaliteit van een computer bevat, ook vatbaar is voor de gevaren waar een computer aan blootgesteld wordt, van virussen tot talloze andere vormen van fraude.

In 2012 waren hackers erin geslaagd om de controle over te nemen van een Smart TV van Samsung. Ze hadden de ingebouwde camera kunnen activeren, zonder dat hier iets van kon worden opgemerkt op het scherm zelf. Op die manier zouden hackers jou kunnen zien terwijl je tv kijkt, en bij uitbreiding zouden ze ook andere schade kunnen aanrichten, waarbij bv. bankgegevens worden gestolen. Samsung heeft inmiddels een patch ontwikkeld om dit welbepaald gat in de veiligheid te dichten, maar het roept wel vraagtekens op wat betreft toekomstige veiligheidsproblemen wanneer het "Smart TV" concept steeds meer de huiskamerstandaard wordt.

Niettemin staat het incident met de Samsung Smart TV volledig los van de circulerende hoax waarschuwing. Het gaat hier immers om twee totaal verschillende vormen van hacken, aangezien er bij het Samsung incident geen sprake is van eender welke vorm van ransomware. Ook is het advies om de televisie terug uit te schakelen (tot drie maal toe) om het toestel zo te "resetten" volledig uit de lucht gegrepen, en kent elk merk zijn eigen reset-methode.

Bronnen:

- https://www.facebook.com/photo.php?fbid=252169524943819

- http://money.cnn.com/2013/08/01/technology/security/tv-hack/

- http://www.nbcnews.com/technology/tv-watching-you-senator-calls-smarter-smart-tv-security-6C10869252

- http://www.techlicious.com/blog/samsung-responds-to-tv-spying-concerns/