FRAUDE: Sensationele video van meisje
Post date: Nov 18, 2013 2:46:56 PM
De Hoax-Wijzer | 26/12/2012 | Update: 16/07/2014
Frauduleuze virussen verspreiden zich via Facebook d.m.v. posts over sensationele en shockerende video's. Wanneer je zelf ook op de ogenschijnlijke video klikt, deel je diezelfde post op je prikbord zonder dit te merken, en haal je mogelijk virussen binnen.
De zogenaamde video die momenteel de ronde doet, toont het achterwerk van een meisje en bevat volgende tekst:
Omg...This girl does this daily in public! Watch it on --> http://rodney.rhodan.com .br/cool .php/
Dit vertaalt zich naar "Dat meisje doet dit dagelijks in het openbaar! Bekijk het op...". Wanneer je zulke posts ziet verschijnen op het prikbord van een Facebook vriend(in), werd hij of zij automatisch getagd in de post zonder dit te weten - en ook de persoon die hem of haar getagd zou hebben heeft dit niet zelf gedaan.
Hoe werkt het?
De video tracht je nieuwsgierigheid op te wekken door te beweren dat je iets sensationeel te zien zal krijgen. Wanneer je dan op de link klikt, zal je worden doorverwezen naar een website die veelal lijkt op een exacte kopie van Youtube.com. Je bevindt je echter niet op de echte website van Youtube! De link waar je naar werd doorverwezen, heeft dan veeleer het formaat van http://rodney.rhodan.com .br/cool .php/
Op deze website krijg je dan ogenschijnlijk de video te zien, maar wanneer je klikt om die te starten - of eender waar op de pagina - zal je gevraagd worden om een browser extensie/applicatie te installeren. Deze extensie vereist echter toegang tot alles wat je met je browser doet, zoals bv. al je browsergegevens van alle websites (dus ook je paswoorden e.d.). Dit wil zeggen dat ook browser activiteiten buiten Facebook kunnen worden gevolgd, zoals bv. online bankverrichtingen. Een browser extensie voor het afspelen van videos heeft immers al die gegevens niet nodig om te kunnen functioneren, en in principe dient een video altijd te kunnen worden afgespeeld zonder zulke extensies; vereiste is echter Adobe Flash Player (dewelke geen browser extensie is!).
Het gaat hier dus duidelijk tot een poging om fraude, wellicht met de intentie om in je computergegevens te hacken en bankgegevens op te vragen. In gelijkaardige gevallen van zulke applicaties valt het ook voor dat je terecht komt op een website waar je surveys e.d. dient in te vullen, of wordt doorverwezen naar een veelal dubieuze reclameboodschap (wat dus geld oplevert voor de oplichter).
Inmiddels besef je echter nog niet dat je diezelfde "sensationele video" post ook op je eigen prikbord geplaatst hebt, zonder dat je hiervoor ook maar enige toestemming hebt gegeven. Want het is op die manier dat zulke dubieuze posts zich razendsnel verspreiden op Facebook - als het ware zoals een virus. Die post begint dan automatisch een aantal vrienden van je te taggen, zodat ook zij op de link zouden klikken en het ganse verhaal zich opnieuw herhaalt.
Hoe herken je een bogus video post?
In principe kan je een bogus video post snel herkennen, als je let op volgende details:
- Het gaat steeds op een sensationele video, bv. een meisje dat zelfmoord pleegt, zwangere kinderen, het lijk van Osama Bin Laden, ...
- Je wordt veelal uitgedaagd om "langer dan 10 seconden te blijven kijken"
- Onder de titel van de zogenaamde video staat steeds een URL (webadres). Normaalgezien is dit het adres van een gekende video website zoals bv. Youtube.com, Vimeo.com of Dailymotion.com. Wanneer het webadres echter vreemd lijkt (zoals bv. oka2.discoverbourbon. com, rodney.rhodan.com .br, ...), is het hoogstwaarschijnlijk een dubieuze website en dus een bogus video post
- Een website die eruit ziet zoals bv. Youtube maar helemaal niet op youtube.com staat, is steeds bogus en heeft enkel de intentie om mensen te misleiden
Wat kan je doen?
Als je merkt dat iemand van je Facebook vrienden zulke post heeft geplaatst, weet dat ze er zich wellicht nog niet zelf van bewust zijn. Je kan hen hier best zo snel mogelijk attent op maken, en dit via een apart bericht i.p.v. een rechtstreekse reactie op de bogus video post. In bepaalde gevallen is het immers mogelijk dat een poging tot het reageren op die post, of zelfs nog maar "vind ik leuk" te klikken, jou ook zal doorsturen naar de dubieuze website! Waarschuw hen ook om niets te downloaden dat hen wordt aangeboden via die website, omdat het hoogstwaarschijnlijk virussen zal bevatten. Tenslotte kan je de post ook rapporteren aan Facebook, zodat zij hopelijk de verspreiding ervan zo snel mogelijk kunnen stopzetten.
Indien je per ongeluk toch zelf op de link geklikt moest hebben, ga dan meteen naar je prikbord om die post weer te verwijderen. Verwijder ook onmiddelllijk de browser extensie, en scan vervolgens je computer grondig op virussen, het is altijd mogelijk dat er zich alsnog iets op je computer genesteld heeft.
Tenslotte kan je ook je Facebook vrienden preventief waarschuwen, door deze post op je prikbord te delen, waarvoor dank!
Bron:
- Chrome applicatie: https://chrome.google.com/webstore/detail/fb-tool/cbljhcmfhkgmhiphhkbiglfkadjelpdn/details