HOAX: Facebook app luistert gesprekken af met microfoon

De Hoax-Wijzer | 29/05/2014 | Update: --

In mei 2014 kondigde Facebook aan dat ze een "Identity TV and Music" functie zullen toevoegen aan hun mobiele applicatie. Deze functie staat toe om mobiele Facebook-gebruikers bepaalde muziek of televisieprogramma's, die op dat moment in hun omgeving worden afgespeeld, te identificeren en toe te voegen aan hun status of post. Wanneer je met je mobiele telefoon dan een nieuwe post wil maken op Facebook, wordt de microfoon ervan geactiveerd om gedurende 15 seconden te luisteren naar omgevingsgeluiden, en zo muziek of programma's te identificeren. Vervolgens heb je nog altijd zelf de keuze of je die informatie al dan niet wil toevoegen aan je post. Eventuele gesprekken die op dat moment worden gevoerd, worden weggefilterd. Op zich is het een nieuwe variant op het toevoegen van je huidige locatie of gemoedstoestand aan je Facebook posts. Bovendien is dit niets nieuw onder de zon: reeds enkele jaren bestaan er apps waarmee je stukjes muziek kan opnemen om vervolgens te achterhalen wat de titel en artiest ervan is. In geen van die gevallen was er sprake van een inbreuk op privacy, of zelfs nog maar bezorgdheid daarrond.

In tegenstelling tot de beweringen van sommige artikels of petities, zullen er helemaal geen telefoongesprekken worden "afgeluisterd" door Facebook. Eventuele gesprekken worden immers weggefilterd, en de mobiele app activeert de microfoon enkel tijdens het maken van een post op Facebook. Dit wil zeggen dat de microfoon niet constant aan staat, en ook dat de opnames niet bewaard worden of worden doorgestuurd naar Facebook zelf. Ook ben je niet verplicht om deze functie te gebruiken, of zelfs nog maar in te schakelen. Bovendien weet je perfect wanneer de microfoon aan staat, d.m.v. een icoon dat op je scherm verschijnt. We zetten de argumenten even op een rij:

- De microfoon-functie in de nieuwe Facebook app staat niet vanzelf geactiveerd. Wil je er gebruik van maken, moet je die zelf inschakelen in de app.

- Je kan de microfoon-functie terug uitschakelen, of verkiezen om die enkel bij specifieke posts of statussen in te schakelen.

- De microfoon staat niet constant aan terwijl je de Facebook app gebruikt. Die wordt enkel geactiveerd gedurende 15 seconden bij het maken van een post, en geeft dit weer d.m.v. een icoon op je scherm.

- De opnames die worden gemaakt door de app, bevatten geen gesprekken. Het is de bedoeling dat enkel muziek of tv-programma's worden geïdentificeerd, dus eventuele persoonlijke gesprekken worden weggefilterd.

- De opnames worden nadien nergens opgeslagen, en ook niet doorgestuurd naar Facebook. Met andere woorden, Facebook kan en zal je gesprekken niet afluisteren.

Sommige artikels insinueren echter dat Facebook vooralsnog van plan is om in de toekomst op deze manier persoonlijke gesprekken op te vangen en te verwerken. Er is op dit moment echter geen indicatie hiervan, en zulke veronderstellingen zijn dan ook geenszins onderbouwd maar slechts een drogreden genaamd "slippery slope". Ook de vraag in het computeridee.nl artikel of je hierdoor zal stoppen met Facebook is eigenlijk geheel irrelevant: naast het feit dat je de microfoon-functie kan uitschakelen, is de functie bovendien niet beschikbaar als je Facebook gebruikt via de browser, en kan je het sociale netwerk dus ook perfect blijven gebruiken zonder deze functie.

De circulerende petitie met de titel "Facebook: Do not release your new app feature that listens to users’ conversations" gaat nog een stap verder, door een disproportioneel vergelijk te maken met "Big Brother" (zie Wet van Arken) en te stellen dat het een "groot gevaar is voor je privacy". Hierbij wordt gesteld dat Facebook niet te vertrouwen is, omdat het bedrijf zou hebben samengewerkt met het PRISM-programma van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. In tegenstelling tot nieuwsberichten hieromtrent van juni 2013, is dit helemaal niet het geval. Toegang tot (relevante) informatie wordt bovendien enkel gegeven op gerechtelijk bevel, en in dat geval enkel in heel beperkte mate. In het geval van de microfoon-functie, is er in geen enkel opzicht sprake van een "privacy schandaal", zoals de petitie wil doen geloven. Facebook zal hoogstwaarschijnlijk deze ongenuanceerde petitie ook naast zich neerleggen, ongeacht het aantal handtekeningen.

Kortom, de nieuwe microfoon-functie vormt geen gevaar voor de privacy van mobiele Facebook-gebruikers, die bovendien volledig controle hebben over deze functie. Het is dan ook zinloos om petities hieromtrent te ondertekenen of verder te verspreiden, aangezien zij onjuiste informatie bevatten en geen invloed hebben op het beleid van Facebook.

Bronnen:

- http://www.snopes.com/computer/facebook/facebooklisten.asp

- http://newsroom.fb.com/news/2014/05/a-new-optional-way-to-share-and-discover-music-tv-and-movies/

- http://www.makeuseof.com/tag/5-android-music-recognition-apps-compared-which-got-the-most-songs-right-si/

- http://www.computeridee.nl/nieuws/facebook-gaat-microfoon-gebruiken-om-gesprekken-op-te-nemen/ (bron van de hoax)

- http://action.sumofus.org/a/Facebook-app-taps-phones/ (bron van de hoax)

- https://www.facebook.com/zuck/posts/10100828955847631

- http://opinionherald.wordpress.com/2014/03/21/9-nsa-and-snowden-myths-debunked/#myth3

Momenteel circuleren er waarschuwingen, en zelfs petities hieromtrent, dat Facebook weldra je telefoongesprekken zal afluisteren door een nieuwe versie van de mobiele app te ontwikkelen die de microfoon inschakelt. Hoewel er inderdaad een nieuwe versie komt waarbij de microfoon kan worden ingeschakeld, is de toepassing ervan geheel anders en zijn privacy-waarchuwingen hieromtrent aldus een hoax.