HOAX: Energiedrankjes bevatten urine en sperma van stieren
De Hoax-Wijzer | 27/11/2014 | Update: --
Sinds 2014 circuleert er op internet het verhaal dat energiedrankjes urine en/of sperma van stieren zou bevatten. Energiedrankjes bevatten immers het aminozuur "taurine", een term die is afgeleid van het Latijnse "taurus" wat "stier" betekent. Er wordt beweerd dat een onderzoek heeft uitgewezen dat er wel degelijk sperma in de zogenaamde "energy drinks" zit. Het gaat hier echter om een hoax: er zit immers helemaal geen stierenurine of -sperma in taurine of andere bestanddelen die aan energiedranken worden toegevoegd.
Een Nederlandstalige versie van het verhaal begon te circuleren in november 2014 via de website TrendNova:
Wist je dat energie drankjes “STIEREN URINE en SPERMA” bevatten
Energie Drankjes bevatten ingrediënten afkomstig van stieren urine en sperma. Een studie uitgevoerd door een rundvee bedrijf uit Longhorn, testte een aantal van de grote merken zoals Red Bull, Monster enz.
Wat zij ontdekte zal u maag laten omdraaien. Zij ontdekte dat de energie drankjes daadwerkelijk sperma bevatten.
Het ingrediënt dat voor alle ophef zorgt is ‘Taurine”. Taurine is vernoemd naar het Latijnse woord Taurus, dat stier betekent. Het werd voor het eerst geïsoleerd uit ‘ox bile’ (ossengal, rundergal) in 1827 door Australische wetenschappers Friedrich Tiedemann en Leopold Gmelon. Het is wordt vaak aminozuur genoemd, zelfs in de wetenschappelijke literatuur, maar het ontbreekt aan een carboxyl groep en is strikt genomen geen aminozuur. Taurine is aanwezig in stieren levers, sperma en urine. Eén ding is zeker, de taurine gebruikt in energiedranken zoals Red Bull is gebaseerd op deze bronnen.
Taurine dat in energiedranken wordt aangetroffen is een bijproduct van stieren testikels, en is dus geenszins vegetarisch. De video toont aan hoe taurine wordt geëxtraheerd van stieren. Het is gefilmd door een medewerker van het bedrijf, die verantwoordelijk was voor de levering van het ingrediënt aan de verschillende energiedrank producerende bedrijven. De video lekte vervolgens uit en aan het lang bewaarde geheim kwam een eind. De werknemer werd later ontslagen wegens schendingen van het bedrijfsbeleid.
Volgens het circulerende verhaal, dat sinds begin 2014 circuleert (en vermoedelijk reeds langer) in het Engels en nadien ook in het Nederlands, beweert dat er stierensperma en/of -urine wordt toegevoegd aan energiedranken van merken zoals Red Bull en Monster. Dit zou aan het licht gekomen zijn nadat de "Longhorn Cattle Company", een rundveebedrijf uit Longhorn, de inhoud van energiedranken van de topmerken hierop had getest. Dit verhaal wordt sinds november 2014 verspreid door de website TrendNova. Deze website, die pas kort voordien op 15 november 2014 van start ging, is geen betrouwbare nieuwsbron maar slechts een amateurproject waarbij duidelijk geen waarde wordt gehecht aan de juistheid van informatie. Trendnova beschrijft zichzelf nochtans als een "sociale waarde" met een "positieve en interessante kijk op de wereld". Wat zo positief is aan het zaaien van onrust over energiedranken met verzonnen informatie, wordt niet duidelijk gemaakt. Het spreekt dan ook voor zich dat nieuwsbronnen zoals deze niet ernstig genomen kunnen worden.
OORSPRONG
Het hoaxverhaal begon te circuleren nadat iemand deze bewering had geantwoord op een vraag op WikiAnswers. Op die website kan echter eender wie vragen stellen en vragen beantwoorden, en de gegeven antwoorden bieden dus geenszins een garantie op juistheid van informatie. In dit geval zijn de beweringen dan ook geheel onwaar. Er bestaat geen enkel geloofwaardig onderzoeksrapport van de "Longhorn Cattle Company", of eender welk ander bedrijf, dat de aanwezigheid van stierensperma of -urine heeft aangetoond in energiedranken. Het lijkt ook niet erg logisch dat een rundveebedrijf zich zou bezig houden met onderzoek te verrichten naar de inhoud van energiedrankjes. Het zogenaamde onderzoek van de "Longhorn Cattle Company" heeft zelfs nooit plaatsgevonden, omdat er geen bedrijf bestaat met zulke naam. Er is enkel een restaurant in Texas met die naam.
Hoogstwaarschijnlijk is de hoax ontstaan door een foute interpretatie van het bestanddeel "taurine", een aminozuur dat wordt toegevoegd aan de meeste energiedrankjes. De term is immers afkomstig van het Latijnse "taurus" wat stier betekent, en ook het logo van Red Bull toont (zoals tevens de naam van het merk al impliceert) een stier. Wellicht ontstond hieruit de veronderstelling dat taurine werd gemaakt van de testikels van een stier. In werkelijkheid is taurine natuurlijk helemaal niet gemaakt van testikels, sperma of urine van stieren, maar is het een puur synthetische stof die speciaal wordt aangemaakt om te dienen als ingrediënt voor energiedrankjes. Er wordt immers verondersteld dat het bestanddeel vermoeidheid zou tegengaan, waardoor je het gevoel hebt meer "energie" te krijgen.
TAURINE
Ook als natuurlijke stof is taurine niet afkomstig van stieren, maar is het een aminozuur dat van nature voorkomt in o.a. moedermelk, babyvoeding en vlees. Taurine speelt een rol bij het regelen van het vochtgehalte in de hersenen, en bij hogere dosering ook de regeling van de hartslagfrequentie. Er wordt wel vaker bezorgdheid geuit over taurine als consumptiebestanddeel, omdat een blik van 500 ml energiedrank ongeveer tien keer zoveel van dit zuur bevat als wat je met een normaal voedingspatroon zou opnemen. Hoewel studies nog geen gevaar voor de gezondheid hebben kunnen aantonen, is meer onderzoek nodig om een definitieve conclusie te trekken. De bewering dat taurine de vermoeidheid zou tegengaan, en de afbraak van melkzuur in de spieren zou stimuleren, is echter niet wetenschappelijk bewezen.
Tenslotte stelt zich hierbij de vraag waarom de naam taurine naar een stier verwijst, als het aminozuur in kwestie van nature voorkomt bij verschillende diersoorten? Het antwoord is vrij eenvoudig: in 1827 troffen Duitse wetenschappers deze stof voor het eerst aan in de gal van een os. Vandaar de keuze voor een afleiding van de Latijnse naam "taurus", wat stier of os betekent. Vervolgens hebben ook fabrikanten van energiedranken, zoals voornamelijk Red Bull, ervoor geopteerd om te verwijzen naar de "mannelijke kracht" van de stier. De samenstelling van het woord taurine uit de onderdelen "taur" (stier) en "-ine" (een substantie ontrokken uit de wortel van...) hebben waarschijnlijk geleid tot de foute conclusie van sommigen dat het hier om urine of sperma van de stier zou gaan.
CONCLUSIE
Hoewel er mogelijk reden kan zijn tot bezorgdheid omtrent sommige bestanddelen van energiedranken, hoort de sperma en/of urine van een stier daar niet bij. Hoewel er wel degelijk taurine zit in het sperma van een stier, zit dit ook in tal van andere (natuurlijke) voedingsmiddelen en producten, terwijl de taurine gebruikt in energiedranken echter synthetisch geproduceerd wordt en dus niet van eender welk dier afkomstig is. In die zin is een energiedrank zelfs geheel geschikt voor vegetariërs. Het zou bovendien erg moeilijk worden om voldoende stierensperma te produceren voor de 6 miljoen blikjes die Red Bull alleen al elk jaar verkoopt. Het gaat hier aldus om een hoax die onnodige verwarring verspreidt en aldus best niet verder kan worden gedeeld.
Bronnen:
- http://www.trendnova.nl/wist-je-dat-energie-drankjes-stieren-urine-en-sperma-bevatten/ [bron van de hoax]
- https://www.facebook.com/trendnova
- http://www.trendnova.nl/over-trendnova/
- http://www.truthorfiction.com/rumors/r/Red-Bull-Sperm.htm#.VHb2v8nfD14
- http://www.hoax-slayer.com/energy-drinks-bull-sperm-warning.shtml
- http://energydrink.redbull.com/is-taurine-made-from-bulls-testicles
- http://energydrinks.factexpert.com/906-energy-drink-taurine.php
- http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=14499
- http://www.princeton.edu/~achaney/tmve/wiki100k/docs/Taurine.html
- http://wordinfo.info/unit/2090/s:taur
- http://dictionary.reference.com/browse/-ine
- http://www.snopes.com/food/ingredient/bullsemen.asp
- http://chemistry.about.com/od/foodcookingchemistry/fl/Does-the-Taurine-in-Red-Bull-Really-Come-from-Bull-Semen.htm
- http://wafflesatnoon.com/red-bull-semen/
- https://www.facebook.com/Hoaxmelding/photos/a.131766316984141.27255.130426727118100/368967986597305/